ADAC: Auto’s met keyless nog steeds gevoelig voor relay attack

Keyless entry autodiefstal (relay attack) is al jaren aan een opmars bezig. Criminelen omzeilen de keyless entry beveiliging door het signaal van de autosleutel te verlengen vanuit de woning. Het signaal van de autosleutel blijkt voor veel merken eenvoudig te verlengen. Zelfs als de sleutel veilig opgeborgen lijkt.

Keyless entry diefstal test

Het Duitse ADAC, vergelijkbaar met onze ANWB, komt met een verontrustend bericht. Hoewel er al jaren veel aandacht is voor dit type diefstal en de gevoeligheid van keyless modellen, blijkt verbetering op het gebied van beveiliging nauwelijks zichtbaar. Het ADAC onderzocht in de afgelopen jaren op verschillende momenten meerdere automodellen, en luidde de noodklok. Tijdens dit onderzoek werd getest of de auto door middel van relay attack geopend en gestart kon worden.

  • Stand 05-2020: 4 van de 360 geteste modellen beschermd (1,1%)
  • Stand 01-2021: 11 van de 405 geteste modellen beschermd (2,7%)
  • Stand 11-2021: 21 van de 486 geteste modellen beschermd (4,3%)
  • Stand 01-2023: 29 van de 567 geteste modellen beschermd (5,1%)
  • Stand 08-2023: 44 van de 616 geteste modellen beschermd (7,1%)

Een auto die eenmaal geopend en gestart is, kan blijven rijden tot de tank leeg is. Dit kan zelfs nog langer als er met draaiende motor getankt wordt. Gestolen voertuigen worden op deze manier vaak razendsnel naar het buitenland gereden. Daar worden ze weer doorverkocht of gestript voor waardevolle onderdelen .

Geen uitkering van verzekering

Het ADAC wijst ook op de mogelijkheid dat verzekeringen niet kunnen uitkeren als er geen zichtbare inbraaksporen zijn. Deze vorm van diefstal is per definitie snel, geruisloos en zonder inbraaksporen. De organisatie geeft daarom het advies om het keyless systeem uit te laten schakelen. De gebruiker verliest hierdoor echter wel alle gemakken van het keyless systeem.

Sleeping Battery: Kiwa/SCM gecertificeerd

Wilt u uw klanten met een Keyless Entry systeem een oplossing bieden tegen Relay Attack? Lees dan vooral verder. Met Sleeping Battery is uw klant 100% beveiligd tegen Relay Attack. Deze oplossing is door Kiwa/SCM officieel goedgekeurd voor CCV voertuigbeveiliging. Sleeping Battery is ook in te zetten als KE01 aanvullende maatregel, wat door verzekeraars als eis wordt opgelegd voor het verzekeren van de meeste nieuwe automodellen.

Deze slimme batterij heeft een ingebouwde bewegingssensor, die de autosleutel na 3 minuten in de slaapstand zet als er geen beweging is. Er zijn geen aanpassingen aan het voertuig of de autosleutel nodig. Vervang de batterij en het voertuig is beschermd tegen deze vorm van autodiefstal. De eigenaar van het voertuig behoudt hiermee alle gemakken van het Keyless Entry systeem.

Snel, eenvoudig en 100% beschermd

Deze oplossing sluit perfect aan op de kernwaarden van ons bedrijf. Met kwalitatieve, betrouwbare, vernieuwende en klantgerichte oplossingen zijn wij de sleutel tot mobiliteit voor onze klanten. Hiermee maken we de automotive industrie weer een stuk veiliger.

Meer lezen over Sleeping Battery?

 


Op 25 september 2023