SERMI

Vanaf 1 april 2024 hebben alleen personen en bedrijven met een SERMI-certificaat blijvende toegang tot beveiligingssoftware van voertuigen. Zorg ervoor dat u op tijd uw certificering aanvraagt.

Wat is SERMI?

SERMI staat voor “Security Related Vehicle Repair and Maintenance Information”

Dit certificaat vervangt de losse toegangen tot beveiligingssoftware van alle automerken.

SERMI is een certificaat dat onafhankelijke bedrijven (auto-, schadeherstel,  camper, achterafmontagebedrijven nodig hebben om na 1 april 2024 te mogen werken aan software die te maken heeft met diefstalpreventie.


Sleutels, sloten, handzenders en overige producten bestellen

Fysieke sleutels, sloten en andere producten van Car Lock Systems behoren niet tot deze categorie. Voor het bestellen van sleutels en sloten bij Car Lock Systems blijft het proces daarom onveranderd. U kunt dus de bestellingen via dezelfde manier en door dezelfde persoon als voorheen laten doorvoeren. Voor het bestellen van sleutel en sloten is geen SERMI certificering nodig. SERMI is pas van belang voor degene die deze onderdelen in of aan het voertuig gebruikt, en wanneer er toegang tot de beveiligingssoftware nodig is. Denk hierbij aan het inleren van de autosleutel met een programmeertool.


Remote services met de CIP Easy Car Key Programmer

Met de CIP programmeert en pre-codeert u autosleutels in uw eigen werkplaats. Veilig, snel en flexibel. Voor vrijwel alle merken zijn tal van programmeringen beschikbaar.

Met de CIP laat u niet alleen sleutels en handzenders programmeren, maar bijvoorbeeld ook koplampen, trekhaken en airbags.

Maakt u gebruik van onze remote services met de CIP Easy Car Key Programmer? In het SERMI proces is bepaald dat zowel de monteur in de werkplaats (de zogenoemde Independant Operator IO) als de Remote Specialist (RSP) over een certificaat dienen te beschikken. Het is dus belangrijk dat u voor één of meerdere medewerkers een SERMI certificering aanvraagt. Car Lock Systems zorgt ervoor dat alle eigen RSP’s over de certificering beschikken.

Hoewel SERMI-certificering optioneel is, is het cruciaal voor autobedrijven die specifieke taken willen uitvoeren. Zonder SERMI-certificaat zijn onder andere software-updates op anti-diefstal gerelateerde onderdelen verboden, evenals het resetten van de service-indicator van een voertuig met secure gateway. De SERMI-certificering is verplicht voor werkzaamheden aan de voertuigelementen die over dezelfde ECU lopen als de startonderbreker. Het is bijvoorbeeld al zo dat bij sommige merken voor het inleren van een trekhaak het SERMI-certificaat vereist is i.v.m. het aansturen van de knipperlichten.

Zonder certificering is het na 1 april mogelijk dat bepaalde security gerelateerde services niet voor u uitgevoerd kunnen worden met de CIP.


Waar kunt u de aanvraag doen?

De aanvraag dient gedaan te worden bij een zogenaamde certificeringsinstantie (CAB). Er zijn op dit moment meerdere instanties aangewezen die de certificering voor u kunnen verzorgen. Voor België is KIWA Nederland de aangewezen CAB.


Voor garages in Nederland: wat kunt u voorbereiden?

Vraag voor de medewerkers die u wilt certificeren voor SERMI alvast een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan. Bij de VOG aanvraag vinkt u de volgende items aan: 11, 12, 13, 41 en 61.

Een VOG kunt u aanvragen bij het Ministerie van Justitie. Let op: de aanvraag voor een VOG kan tot 4 weken duren! Zorg dus dat u zo snel mogelijk de VOG’s voor uw medewerkers aanvraagt.

Naast de VOG zijn de volgende zaken van belang om in acht te nemen voor uw bedrijf:

  • Aantoonbaar werkzaam in de automotive sector
  • Aansprakelijkheidsverzekering is geregeld
  • Getrainde medewerkers in dienst (autotechnicus niveau 2 of twee jaar aantoonbare ervaring als monteur)
  • Geen reclame of verkoop activiteiten voor producten of diensten die de emissie van voertuigen aanpassen (inclusief motortuning)

Medewerkers moeten persoonlijk een certificaat aanvragen, maar dit is afhankelijk van de goedkeuring van het bedrijf. Werkgevers moeten zelf ook een SERMI-certificaat hebben voordat medewerkers dit kunnen doen.

Het SERMI-certificaat is vernoemd naar het Europese samenwerkingsverband van fabrikanten en onafhankelijke autobedrijven: het Forum for Acces to Security Related Vehicle Repair and Maintenance Information (SERMI).

BOVAG leden

Kunnen korting krijgen op de SERMI aanvraag

 


Op 12 juni 2023